ARİHİ AHŞAP CAMİLER
Tarihimizi unutmayan bir ilçe olarak geçmişle günümüzün buluşması adına koruma altına alınarak günümüze kadar gelen birçok ahşap camilerimiz bulunmaktadır. İlçemizde sadece 12 tane günümüze kadar gelen ahşap camii kalmıştır. Çamalan Mahallesi Ulubelen Camii en eski 200 yıllık camidir.
Bu ahşap camiler;
Ardıç Mah. Camii Kazancılı Mah. Camii,
Tiryakioğlu mah. camii Yeniköy Mah. Camii,
Karşı Döngel Mah. Camii Çamalan Mah. Ulubelen Camii
TericeMah. Camii Kabakalık-Keskinoğlu Mah. Kaltuman Camii
Gülpınar Mah.Balavur Camii Kabaklık Abaşlar Mah. Mutular Camii
Gürçam Mah. Camii
Kabaklık Lazlar Mah. ( Tacalan)
CECİM KİLİMİ
Çok eski bir kültüre sahip olan ve halen ilçemizin belirli bölgelerinde yapımı devam eden cecim kilimi yer tezgahında elde dokunan ve oldukça meşakkatli bir yapımı vardır. Cecim kiliminin dokunulmaya devam edilmesi geçmiş kültürümüzün gelecek nesillere aktarılması için dokumacılığı taze tutulmaya çalışılmaktadır. Eskiden evlerde yere halı olarak serilen cecim kilimi günümüzde ise genç kızların çeyizlerinde ve dekorasyon olarak kullanılmaktadır.
İlçemiz ve yöresinde geleneksel yemek olarak Keşkek, Yufka Havuçu, Elma Pekmezi ve Toraman Ekmeği meşhurdur. Torbada süzme yoğurt da ilçemizin olmazsa olmazları arasındadır. Kaldırık turşusu, kavurması ve dolması, doğal mantarlarla yapılan soteler, konserveler, doğadan toplanan kırçanlarla yapılan kırçan kavurması ve turşusu mutfağımızın önemli lezzetleri arasındadır. Mısır ekmeği, pancar dolması, pancar çorbası, fasulye turşusu, kuru fasulye, fındık mantarı kavurması ve Hasan Uğurlu Barajında yetişen yayın balığı ilçemize özgün lezzetlerden bazılarıdır. Buğdayın doğal yollarla ezilmesiyle üretilen nişastayla yapılan Nişasta Havuçu kahvaltımızın vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Tatlı olarak ise ceviz ve fındıktan yapılan kıvratma tatlısı yöremize ait eşsiz damak tatlarındandır.
Yörenin kendine özgü kabaceviz adında mahalli oyunu vardır. Düğünlerde ise yağlı pehlivan güreşleri düzenlenir. Bu güreşleri düğün sahibi kendisi organize eder.
Ayvacık’ta el sanatları denilince, el tezgahlarında halis yünden dokunan cecim adı verilen kilimler ve kadınlarla çocukların bellerine başladıkları Kuşak akla gelir.